Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Prezes KFPŻ: Największym zagrożeniem jest eksport zbóż, któremu sprzyja słaby złoty
Rafał Mładanowicz, prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż ostrzega, że przy obecnym kursie złotego eksport zbóż stanowi największe zagrożenie - podaje farmer.pl.

Jego zdaniem przelicznik euro do złotówki jest bardzo korzystny dla eksporterów, a wszystko wskazuje, że do końca roku jedno euro nie będzie kosztować mniej niż 4 zł. Sytuacja taka będzie się raczej utrzymywać.

W Polsce ceny pszenicy konsumpcyjnej kształtują się obecnie na poziomie 750-900 zł/t. Notowania pszenicy na paryskiej giełdzie w najbliższym kontrakcie (listopadowy) kształtowały się na poziomie 209 euro/t. Dlatego polskim producentom opłaca się sprzedać ziarno. Tylko co dalej, bo przecież na rynku z powodu przebiegu pogody jest mało zbóż jakościowych - zastanawia się farmer.pl.

Polska eksportuje zboże przede wszystkim do Niemiec. Nasi sąsiedzi szukają nie tylko zbóż konsumpcyjnych, ale skupują też ziarno paszowe na przykład do wykorzystania na bioetanol.

- Jest to duże zagrożenie dla naszego kraju, bo za kilka miesięcy może się okazać, że nie będzie u nas ziarna i będziemy musieli importować. W taki sposób to ziarno, które już sprzedaliśmy może ponownie wrócić do nas, ale po wyższej cenie. To wszystko bardzo negatywnie wpływa na bilans zbóż. Skąd my będziemy importować zboże skoro większość Europy i świata ma również problemy z jakością i wielkością produkcji - mówi Mładanowicz w rozmowie z serwisem farmer.pl.

 

(Źródło: www.farmer.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij