Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Większa produkcja i większy eksport margaryn w okresie styczeń-kwiecień 2011
Według GUS, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2011 roku przedsiębiorstwa zatrudniające co najmniej 50 osób wytworzyły łącznie 179 tys. t margaryn, co oznacza blisko 4-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2010 roku.

Tradycyjnie znacząca część wyprodukowanych margaryn została przeznaczona na eksport. Wstępne dane handlowe wskazują, że w miesiącach styczeń-kwiecień br. wolumen wywozu osiągnął poziom ok. 32,5 tys. t, czyli był wyższy o ok. 3% w relacji rocznej. Dla porównania, import w tym samym okresie wyniósł ok. 15,5 tys. t (spadek o 27% r/r).

W raporcie Rynek rzepaku z czerwca br. IERiGŻ prognozuje, że w całym 2011 roku produkcja margaryn w Polsce może osiągnąć poziom 390 tys. t wobec 375 tys. t w 2010 roku. Rozwój produkcji będzie przede wszystkim stymulowany utrzymującym się wysokim popytem eksportowym na tę grupę produktów. Przypomnijmy, że w ostatnich latach największymi odbiorcami margaryn z Polski pozostawały Niemcy, Czechy i Węgry.

 

( Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij