Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Eksportujemy coraz więcej wieprzowiny
Od stycznia do maja państwa członkowskie UE wyeksportowały łącznie 1 mln 229 tys. ton mięsa wieprzowego, czyli aż o 30,8 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.

Dostawy do Rosji zwiększyły się o 8 proc. do 341,7 tys. ton, natomiast eksport do Hongkongu oraz do Chin wzrósł odpowiednio o 15 proc. do 200,3 tys. ton oraz o 47 proc. do 102,9 tys. ton.

Zwiększyła się także unijna sprzedaż wieprzowiny do Japonii (o 13 proc. do 100,8 tys. ton), a także do Korei Południowej (o 127 proc. do 98,4 tys. ton), na Filipiny (o 19 proc. do 45,6 tys. ton) oraz na Białoruś (o 103 proc. do 35,9 tys. ton).

Mniej wieprzowiny trafiło z UE na Ukrainę (spadek o 34 proc. do 30,3 tys. ton).

 

(Źródło: FAMMU/FAPA / portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij