Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niemiecki Instytut: Spożywanie większości kiełków nie grozi już zakażeniem
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka poinformował, że spożywanie większości rodzajów kiełków, które uznano za źródło majowej epidemii zakażeń groźnym szczepem bakterii pałeczki okrężnicy EHEC, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Eksperci Instytutu nadal ostrzegają jednak przed nasionami kozieradki pochodzącymi z Egiptu oraz spożywaniem na surowo wyhodowanych z nich kiełków - podaje PAP.

Te nasiona i kiełki "z dużym prawdopodobieństwem" były źródłem zakażeń EHEC i są obecnie sukcesywnie wycofywane z obrotu w Niemczech. "Aktualne wyniki dochodzenia nie dają żadnych wskazówek, jakoby inne niż kozieradka rodzaje nasion miały związek w infekcjami EHEC" - podał Instytut w komunikacie.

Zalecono również zniszczenie nasion kozieradki oraz zawierających je mieszanek, kupionych latach 2009-2011.

Według niemieckich ekspertów, również po epidemii zakażeń pałeczką okrężnicy należy liczyć się z możliwością wystąpienia nowych przypadków choroby. Zakażenia te mogą być przenoszone z człowieka na człowieka. Osoba chora może też zanieczyścić bakterią produkty spożywcze. Dlatego niemieckie władze apelują o ścisłe przestrzeganie zasad higieny.

Epidemia zachorowań, spowodowanych zjadliwym szczepem pałeczki okrężnicy EHEC wybuchła w Niemczech w maju. Bakteria zabiła 49 osób. Do 20 lipca berliński Instytut im. Roberta Kocha potwierdził w sumie 4349 przypadków choroby, w tym 721 przypadków groźnego dla życia zespołu hemolityczno-mocznicowego, który wywołują toksyny bakterii - przypomina PAP.

(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij