Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Na przełomie 2011/2012 ceny cukry mogą spadać
W IV kw. 2011 i w I kw. 2012 ceny cukru mogą wykazywać tendencję spadkową. W sezonie 2011/2012 produkcja cukru będzie zbliżona do popytu na rynku wewnętrznym - wynika z prognoz IERiGŻ.

IERiGŻ prognozuje spadek cen cukru na krajowym rynku na przełomie 2011 i 2012 roku.

- Wzrost produkcji cukru w warunkach przewidywanego niewielkiego spadku cen światowych(do 500-600 USD/t) może spowodować spadek cen cukru na rynku krajowym w czwartym kwartale br. i w pierwszych miesiącach 2012 r. - napisano w biuletynie.IERiGŻ spodziewa się, że w tym roku wystąpi ujemne saldo obrotów w handlu zagranicznym na rynku cukru.


- W 2011 r. w handlu zagranicznym wystąpi ujemne saldo obrotów na poziomie ok. 200 tys. t, a zdecyduje o tym mała produkcja w kampanii 2010/2011.

IERiGŻ przewiduje, że w sezonie 2011/2012 produkcja cukru będzie zbliżona do popytu na rynku wewnętrznym.

- W sezonie 2011/2012 powierzchnia uprawy buraków cukrowych w Polsce wynosi ok. 190 tys. ha. W warunkach średnich plonów na poziomie 540 dt/ha zbiory korzeni wyniosą ok. 10,3 mln t, co umożliwi produkcję cukru 1550-1600 tys. t. Produkcja będzie o 145-195 tys. t większa od kwoty produkcyjnej i zbliżona do popytu na rynku wewnętrznym. W rezultacie konieczny będzie eksport nadwyżek produkcyjnych i równoczesny import w celu zaspokojenia popytu na rynku wewnętrznym.

Źródło: PAP


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij