Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja szkoleniowa "Urzędowa kontrola żywności a nadzór właścicielski"
90 osób wzięło w udział w konferencji szkoleniowej "Urzędowa kontrola żywności a nadzór właścicielski", która odbyła się w dniach 13 -14.06.2011 r. w Centrum Konferencyjno-Szkoleniowym, przy ul. Odrębnej 4 w Warszawie.
Organizatorem konferencji było Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o. Patronat nad konferencją objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.


Uczestnicy konferencji reprezentowali wojewódzkie i powiatowe inspekcje weterynaryjne, inspekcje sanitarne, jakości handlowej, zakłady przetwórstwa mięsnego, mleczarnie, zakłady piekarniczo-cukiernicze, jednostki certyfikujące oraz laboratoria.

            Konferencja szkoleniowa rozpoczęła się od debaty na temat zakażeń bakterią E. coli w Niemczech. Panel dyskusyjny poprowadził Tadeusz Wojciechowski, prezes Biura Promocji Jakości Sp. z o.o. W dyskusji udział wzięli prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; prof. Stanisław Berger, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW; prof. Mieczysław Obiedziński, Wydział Nauk o Żywność SGGW; dr Adam Jarecki, audytor jakości i konsultant ds. weterynaryjnych Jeronimo Martins Dystrybucja S.A.

            Dyskutujący rozważali kwestie:

"Dlaczego Hiszpanie zostali posądzeni przez Niemców o skażenie ogórków bakterią E. coli?"

"Czy zawiódł system identyfikowalności – traceability?"

"Czy Polacy mają więcej szczęścia, czy lepszy system monitorowania żywności?"

"Czy afera z E. coli jest ciosem w żywność ekologiczną?"

            Panel wywołał interesującą dyskusję, którą z zaciekawieniem obserwowali uczestnicy konferencji.

 

            Podczas konferencji odbył się szereg wykładów, które poprowadzili znakomici specjaliści prawa żywnościowego. Na temat nieprawidłowości w produkcji żywności na podstawie kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych mówił prof. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

            O rejestracji i zatwierdzaniu zakładów żywnościowych oraz o odstępstwach od wymagań dla zakładów na rynek krajowy i działalności typu MOL wypowiadał się dr Józef Grobelny z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego w Zielonej Górze.

            Kryteria mikrobiologiczne w żywności oraz nowe podejście do bezpieczeństwa żywności w kontroli wewnętrznej i urzędowej to tematy poruszone przez prof. Jacka Szczawińskiego z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Publicznego, Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW.

            Dr Adam Jarecki, audytor jakości i konsultant ds. weterynaryjnych Jeronimo Martins Dystrybucja S.A., poruszył kwestie obowiązków producentów i nadzoru wg prawa żywnościowego, a także audytu wewnętrznego i zewnętrznego, w oparciu o problemy i bariery w realizacji nadzoru właścicielskiego.

            Metody i techniki prowadzenia urzędowej kontroli żywności oraz identyfikowalność – traceability jako podstawa bezpieczeństwa żywności – zostały omówione przez dr Zdzisława Króla z Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego we Wrocławiu.

            Natomiast na temat egzekwowania prawa żywnościowego wypowiadał się dr Michał Rudy z Kancelarii Prawnej Result K.Witkowski&Spółka - Spółka Komandytowa.

            Wszystkie wystąpienia były szeroko omawiane i komentowane przez uczestników podczas dyskusji oraz w kuluarach.

            Na zakończenie pierwszego dnia na uczestników czekała uroczysta kolacja.

 

            Konferencja była doskonałą okazją do pogłębienia wiedzy oraz omówienia poszczególnych kwestii zarówno z innymi uczestnikami, jak i prelegentami, którzy starali się odpowiedzieć na wszystkie pytania. Była to pierwsza konferencja z cyklu poświęconych bezpieczeństwu żywności, przeznaczona dla przedstawicieli producentów, dystrybutorów oraz nadzoru nad żywnością.

Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o. to firma, której misją jest dążenie do osiągnięcia najlepszych rozwiązań dotyczących bezpieczeństwa żywności. Temu celowi służy nasza działalność szkoleniowa, wydawnicza i promująca najlepszych wśród najlepszych na polskim rynku.

 

Firma współpracuje z wyspecjalizowanymi, cenionymi w branży partnerami. Nasze działanie obliczone jest na długofalową, kompleksową i rzetelną współpracę z klientem. Wiemy, że w sektorze żywnościowym –  choć obowiązują żelazne zasady kontroli produktu – nie ma rozwiązań na tyle uniwersalnych, by służyć mogły jako swego rodzaju „panaceum”. Procedury osiągania maksymalnego bezpieczeństwa oferowanego produktu trzeba wypracowywać dla każdego przedsiębiorstwa z osobna, we współpracy z klientem. To właśnie owocuje naszym wysoce zindywidualizowanym podejściem do klientów.

 

Ważnym sektorem działalności Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o. jest świadczenie usług szkoleniowych o rozbudowanej tematyce dla osób w sposób bezpośredni związanych z branżą producentów żywności. Biuro oferuje wiele usług branżowych, np.: wdrażanie w systemy jakościowe, w tym HACCP, konsultowanie planów technologicznych zakładu i pomoc w tworzeniu procedur oraz instrukcji zakładowych. Zatrudniamy specjalistów do spraw jakości i higieny, posiadających ogromne doświadczenie zawodowe zdobyte zarówno w Polsce, jak i Europie. W ofercie znaleźć można cykle kilkugodzinnych wykładów, jak również zasady organizacji kilkudniowych szkoleń, obejmujących całe bloki tematyczne.

 

Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o. organizuje też konferencje tematyczne. Naszym zamiarem jest by stały się one forum porozumienia między wszystkimi podmiotami zainteresowanymi bezpieczeństwem żywności.

 

Biuro Promocji Jakości Sp. z o.o. wydaje prasę fachową. „Bezpieczeństwo i Higiena Żywności” to miesięcznik o ugruntowanej pozycji, czytany przez przedstawicieli przemysłu spożywczego, inspektorów urzędowej kontroli żywności, środowisko naukowe. Pismo jest w swojej branży liderem wydawniczym, stanowi platformę porozumienia między podmiotami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności. Biuro Promocji Jakości wydaje także dwumiesięcznik „Higiena i Pest Control”,  pismo branżowe firm dbających o higienę i ochronę przed szkodnikami.

 

„Liderzy Jakości Żywności” to organizowany przez nas program adresowany do producentów, handlowców i organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności. To program non profit, nad jego obiektywizmem czuwa Kapituła Godła złożona z wybitnych naukowców i praktyków.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij