Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejny włoski ser w unijnym rejestrze CHNP
W dn. 18 kwietnia 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 375/2011 z dn. 11 kwietnia br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Formaggella del Luinese".

Specyficzny charakter produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym. „Formaggella del Luinese” jest serem produkowanym wyłącznie z surowego pełnotłustego mleka koziego pochodzącego od ras hodowanych we włoskiej prowincji Varese (znanej jako przedgórze Alp). Ich różnorodne żywienie nadaje mleku szczególne cechy organoleptyczne, które zapewniają wyprodukowanemu serowi jego charakterystyczny smak, delikatny zapach i aromat oraz wyraźną obecność mieszanej mikroflory mlekowej charakterystycznej dla tego twardego sera wytwarzanego w procesie koagulacji przez dodanie podpuszczki. Dojrzewająca przez okres min. 20 dni Formaggella del Luinese ma cylindryczny kształt o średnicy 13-15 cm i zawiera min 45% tłuszczu w suchej masie. Jest to 41 włoski ser, któremu nadano ten status. Rozporządzenie wchodzi w życie 20 dnia po jego opublikowaniu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Dziennika Urzędowego UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij