Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Mimo wzrostu produkcji mrożonych owoców i warzyw, rosną również ceny mrożonek
Niskie zbiory warzyw w 2010 roku po zbiorach nie były odczuwalne w postaci mniejszej produkcji warzyw mrożonych. Według opublikowanych danych GUS ("Produkcja ważniejszych wyrobów przemysłowych w II 2011") polskie przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej, w pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku wytworzyły blisko 73 tys. ton mrożonych warzyw.

Biorąc pod uwagę cały 2010 rok, produkcja tych przetworów także była wyższa niż w roku poprzednim. Mimo iż podaż mrożonek warzywnych się zwiększa, ich ceny pną się w górę. Według danych IERiGŻ-PIB, cena zbytu mieszanek warzywnych mrożonych (groszek i marchewka) w lutym 2011 roku wynosiła 3,71 PLN/kg, i była o 16% wyższa niż w lutym 2010 roku.  Kalafiory mrożone w analogicznym okresie podrożały o blisko 20%, a mrożona fasola szparagowa o około 14%. Można stwierdzić, że w przypadku zwiększającej się podaży, rosnące ceny mrożonek warzywnych są konsekwencją wyższych cen surowców do produkcji. W kierunku wzrostu cen oddziałuje również zwiększone zapotrzebowanie na rynkach zagranicznych, wynikające z również nieudanych zbiorów. Jak wskazują dane Instytutu, eksport z Polski mrożonych warzyw w 2010 roku wyniósł 341 tys. ton i był o 11,2% wyższy niż w 2009 roku.

 

Przewiduje się jednak, że brak surowców do przetwórstwa w kolejnych miesiącach odbije się negatywnie na wielkości produkcji mrożonek. Jej dotychczasowe wzrosty mogą wynikać z dość intensywnego skupu prowadzonego przez przetwórnie tuż po zbiorach, które jak się okazuje słusznie obawiały się, że wiosną zabraknie warzyw do mrożenia. Obecnie warzyw na rynku jest niewiele, choć zainteresowanie ze strony przetwórców jest duże. Ceny także są wysokie. Np. według danych Zakładu Ekonomiki Ogrodnictwa IERiGŻ-PIB w skupie kilogram marchwi do przetwórstwa w marcu b.r. kosztował  0,54 PLN, tj. o 80% więcej niż rok wcześniej.

 

Dane GUS wskazują również na wzrost produkcji owoców i orzechów mrożonych, których w okresie I-II 2011 r. przedsiębiorstwa te wytworzyły prawie 22 tys. ton tj. o 3,4% więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Podobnie jak w przypadku warzyw, pomimo wzrostu podaży, ceny mrożonek owocowych rosną. Wpływ na to ma sytuacja na rynkach zagranicznych, gdyż większość wyprodukowanych mrożonych owoców (ponad 60%) kierowana jest na eksport. Cena eksportowa mrożonych truskawek w styczniu 2011 roku wynosiła 1,14 EUR, tj. o 46% więcej niż przed rokiem, mrożone wiśnie na eksport w analogicznym okresie podrożały natomiast o 77%.

 

BGZ_na_Zoltym

  (Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij