Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrosła produkcja margaryn w 2010 roku
Według danych GUS, w 2010 roku produkcja margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczów w średnich i dużych przedsiębiorstwach osiągnęła poziom 375 tys. ton. W stosunku do 2009 roku oznacza to ok. 9-procentowy wzrost. Wstępne dane za styczeń 2011 roku wskazują już jednak na pogorszenie wyników wobec analogicznego miesiąca przed rokiem. GUS podaje, że wówczas zakłady wytworzyły ok. 24,1 tys. t margaryn, tj o ponad 2 proc.mniej w relacji rocznej - informują analitycy BGŻ.

W ostatnich latach systematycznie rosło znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn. Jednocześnie zwiększał się jednak także import. Niemniej, Polska wciąż pozostaje eksporterem netto margaryn, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.

Według raportu IERiGŻ Rynek rzepaku wydanym w listopadzie ub.r., to właśnie utrzymujący się wysoki popyt importowy mógł być jedną z przyczyn wzrostu produkcji margaryn w 2010 roku.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij