Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrosła produkcja margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczu
Według danych GUS opublikowanych pod koniec września, w okresie styczeń-sierpień 2010 roku przedsiębiorstwa zatrudniające powyżej 49 osób wyprodukowały 232 tys. t margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa, czyli o 7,2 proc. więcej w stosunku do analogicznego okresu 2009 roku - informują analitycy BGŻ.

W ostatnich latach jednak produkcja margaryn w Polsce nie wykazywała trendu wzrostowego, co mogło być konsekwencją m.in. tendencji odnotowywanych w ich konsumpcji. GUS podaje, że przeciętne miesięczne spożycie margaryn i innych tłuszczów roślinnych (z wyłączeniem oliwy z oliwek oraz olejów roślinnych) w przeliczeniu na osobę w gospodarstwach domowych w 2004 roku - tj. w momencie akcesji Polski do UE - kształtowało się jeszcze na poziomie 0,55 kg, podczas gdy w 2009 roku już 0,46 kg. Wynika stąd zatem, że średnia roczna stopa spadku spożycia margaryn w gospodarstwach domowych przekroczyła poziom 3,5%.

Pamiętać jednakże należy, że wzrasta popyt na tłuszcze roślinne ogółem wykorzystywane w gastronomii i przemyśle spożywczym.

W ostatnich latach rosło znaczenie eksportu jako kanału zbytu margaryn. Zwiększał się jednak także import. Niemniej, Polska wciąż pozostaje eksporterem netto margaryn, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij