Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających
W dniu 24 września 2010 r. w Dzienniku Ustaw nr 174 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.

Rozporządzenie określa środki spożywcze, do których obligatoryjnie dodaje się witaminy lub składniki mineralne oraz maksymalne poziomy wzbogacenia. Są to: sól kuchenna oraz tłuszcze do smarowania, o których mowa w rozporządzeniu Rady (WE) nr 1234/2007, z wyłączeniem tłuszczu mlecznego określonego w załączniku XV tego rozporządzenia.

Obowiązkowe dodawanie witamin lub składników mineralnych ma na celu zapobieganie i wyrównywanie niedoboru jednego lub więcej składników odżywczych w polskiej populacji.

Rozporządzenie określa również poziomy maksymalne dodawanych dobrowolnie witamin i/lub składników mineralnych. Poziomy te pozostawiono bez zmian w porównaniu z poprzednim rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2002 r.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij