Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zasady znakowania żywności
W nr 7-8/2010 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł „Zasady znakowania żywności”. Został on opracowany przez A. Górecką, zastępcę redaktor naczelnej „Przemysłu Spożywczego”, na podstawie materiałów z warsztatów dla dziennikarzy zorganizowanych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Producenci żywności wciąż mają duże problemy z prawidłowym znakowaniem produktów spożywczych. Świadczą o tym wyniki kontroli przeprowadzanych przez IJHARS. Na 8688 kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję w 2009 r., aż 35,1% partii produktów oraz 24,3% partii świeżych owoców i warzyw było nieprawidłowo oznakowanych. Przepisy dotyczące znakowania żywności mają na celu zapobieganie oszukańczym praktykom, fałszowaniu żywności oraz wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzić konsumenta w błąd. W artykule przedstawiono: ogólne zasady znakowania, obowiązkowe informacje, jakie muszą być umieszczone na opakowaniu, wymagania, jakie powinna spełniać prawidłowa nazwa produktu, prawidłowy sposób zapisu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia, sposób właściwego podawania zawartości netto lub liczby sztuk, sposób zapisu kodu intentyfikacyjnego partii, wykaz składników, sposób podania informacji o alergenach oraz substancjach dodatkowych. Podano również wykaz przepisów krajowych dotyczących znakowania.

Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na portalu:

www.sigma-not.pl.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij