Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
GUS: Dobra koniunktura w branży żywnościowej
W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury w handlu kształtuje się na poziomie plus 3 (plus 1 w lipcu). Poprawę koniunktury sygnalizuje 19 proc. badanych przedsiębiorstw, pogorszenie - 16 proc. (przed miesiącem odpowiednio 18 proc. i 17 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uznają, że ich sytuacja nie ulega zmianie.

Wskaźniki ogólnego klimatu koniunktury dla większości omawianych branż są korzystne. Najlepiej koniunkturę oceniają przedsiębiorstwa branży żywnościowej, dla której wskaźnik przyjmuje wartość plus 6 (plus 4 w lipcu). Branża artykuły gospodarstwa domowego ogółem odnotowuje wskaźnik równy plus 4 (plus 1 przed miesiącem). Wskaźnik dla branży pojazdy samochodowe wynosi plus 1 (minus 2 w lipcu).

Ujemny wskaźnik wynoszący minus 1 (minus 3 w zeszłym miesiącu) odnotowuje - jako jedyna - branża włókno, odzież, obuwie.
Spośród badanych jednostek, w sierpniu 4,1 proc. deklaruje, że nie odczuwa żadnych barier w prowadzeniu bieżącej działalności (5,5 proc. przed rokiem). Największe trudności napotykane przez przedsiębiorstwa zgłaszające występowanie barier związane są z: konkurencją na rynku (barierę tę sygnalizuje 56 proc. przedsiębiorstw, w sierpniu 2009 r. 66 proc. - znaczenie tej bariery spadło w największym stopniu w porównaniu z ocenami sprzed roku), kosztami zatrudnienia (52 proc. w sierpniu, 57 proc. w analogicznym miesiącu 2009 r.), niedostatecznym popytem (46 proc. w sierpniu, 43 proc. przed rokiem), a także wysokimi obciążeniami na rzecz budżetu (42 proc. w sierpniu, 51 proc. rok temu).

Wysokie odsetki bankowe nie stanowią większej przeszkody dla przedsiębiorców (17 proc. w sierpniu i w analogicznym miesiącu 209r.).

(Źródło: GUS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij