Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE: KE proponuje kontrowersyjne zmiany w eksporcie cukru
Na najbliższym komitecie zarządzającym ds. cukru, który odbędzie się przyszłym tygodniu, dyskutowany będzie szereg kwestii dotyczących preferencyjnego importu i licencji eksportowych oraz wysokości przeniesienia - informuje FAMMU/FAPA na podstawie F. O. Licht.

KE zamierza dopisać do listy Najsłabiej Rozwiniętych Państw (LDC) Burkinę Faso. Dzięki temu kraj ten będzie mógł korzystać z bezcłowego importu cukru w ramach porozumienia EBA (Wszystko prócz broni). Burkina Faso należy do ugrupowania Afryki, Karaibów i Pacyfiku (AKP).

KE dokona przeglądu notyfikacji państw członkowskich o wysokości przeniesienia cukru. W sezonie 2009/10 wyniosło ono prawie 554 tys. ton, a w kolejnym oczekiwane jest na aż 1,112 mln ton.

KE zamierza wydłużyć termin dostarczania dokumentów potwierdzających import w przypadku pozakwotowego eksportu cukru. Ma być wprowadzony także nowy system ważności licencji - te wydane między 1 października a 31 marca mają być ważne do końca września (czyli końca sezonu), te wydane po tym okresie mają być ważne do końca 5 miesiąca od daty wydania.

KE zamierza także zmienić procedurę alokacji licencji eksportowych i zastąpić dotychczasowy limit 50 tys. ton tygodniowo mechanizmem przeliczeniowym opartym na możliwości eksportowej.

Ten potencjał eksportowy ma być wyliczany w oparciu o areał zasiewów buraków cukrowych w danym roku i średni plon technologiczny cukru z trzech ostatnich sezonów. Wyliczony w ten sposób wolumen ma być pomniejszony o kwotę produkcyjną, użycie przemysłowe i przeniesienie. Żadne decyzje w ww. sprawach jeszcze nie zapadły.

Największe kontrowersje budzi ostatni pomysł Komisji, zmieniający zasady alokacji licencji eksportowych, gdyż taki mechanizm może dyskryminować mniejszych producentów.

(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie F. O. Licht)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij