Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polskie Mieso: Bruksela da pieniądze na PQS
Komisja Europejska zatwierdziła 19 programów z 14 państw, w tym Polski – informujący o systemie jakości mięsa wieprzowego PQS. Całkowity budżet programów trwających od 1 do 3 lat wynosi 60,6 milionów euro, z których połowa (30,3 milionów euro) finansowana będzie przez UE. Programami objęta jest szeroko rozumiana promocja m.in. owoców i warzyw, mięsa, nabiału, miodu, kwiatów, włókien lnu, PDO, PGI i TSG oraz produktów ekologicznych.

W ramach projektu finansowane będą działania promocyjne, public relations oraz kampanie reklamowe, skupione na promowaniu takich zalet unijnych produktów jak ich wysoka jakość, dotrzymywanie standardów higieny, bezpieczeństwa, znakowania, ochrony zwierząt czy procesów przyjaznej środowisku produkcji. Przedsięwzięcia te mogą obejmować udział w targach i wydarzeniach branżowych, kampanie informacyjne o unijnym systemie jakości, znakowania i ekologicznej gospodarki rolnej. 

Unia Europejska finansuje do 50 proc. kosztów poniesionych na wymienione działania, reszta środków pochodzić ma z budżetów zgłaszających program organizacji i państw członkowskich.

PQS wyznacza nowe standardy jakości mięsa

Jedynym polskim projektem przyjętym przez KE jest zgłoszony przez Związek Polskie Mięso i POLSUS System Jakości Wieprzowiny (PQS), uznany 11 grudnia 2009 roku przez Ministra Rolnictwa za krajowy system jakości żywności. Budżet projektu przekracza 21 milionów złotych i będzie realizowany przez 3 lata.

- System PQS stawia na ścisłą współpracę hodowców, producentów trzody chlewnej i przetwórców. Współpraca tych podmiotów sprzyja zwiększeniu ich siły ekonomicznej, a dostosowanie profilu produkcji do potrzeb konsumentów jest korzystne ekonomicznie zarówno dla hodowców, jak i przetwórców – mówi Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso. Grupa producentów żywca i przetwórców, która już uzyskała certyfikaty zgodności, wprowadza nowy sposób komunikowania, dzięki lepszej organizacji rynku, dostarczaniu produktów powtarzalnych, w pełni identyfikowalnych, z potwierdzoną w procesie certyfikacji wysoką jakością i źródłem pochodzenia mięsa kulinarnego. 

(Źródło: Polskie Mięso)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij