Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE przygotowuje plan antydioksynowy
Podczas posiedzenia Rady Ministrów UE ds. rolnictwa w dn. 24 stycznia br., komisarz ds. zdrowia John Dalli poinformował o przygotowywanym przez Komisję planie nowych regulacji w sektorze pasz w UE. Celem projektu jest zapobieżenie wystąpienia kryzysu dioksynowego w przyszłości.

Projekt Komisji obejmuje cztery główne punkty:

- obowiązkowy system zatwierdzania zakładów produkujących tłuszcze paszowe,

- oddzielenie procesu produkcji tłuszczy paszowych od procesu produkcji tłuszczy przemysłowych,

- bardziej rygorystyczny monitoring i wymogi w zakresie pobierania próbek,

- obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, wykonujące badania na obecność dioksyn.

 

Plan Komisji zawiera niektóre propozycje niemieckiego ministerstwa rolnictwa, przedstawione w ubiegłym tygodniu. Niemiecki pakiet antydioksynowy był szerszy, zawierał 10 punktów. Komisja potwierdziła, że w wyniku trwających badań, na dzień 24 stycznia br. produkcja zwierzęca wstrzymana jest nadal w 589 niemieckich gospodarstwach.

 

Według komunikatu Głównego Lekarza Weterynarii z dn. 27 stycznia br., w Polsce do badań na obecność dioksyn pobrano 54 próbki mięsa wieprzowego pochodzącego z Niemiec. Otrzymane wyniki badań 16 próbek nie wykazały przekroczenia dopuszczalnej zawartości dioksyn, co świadczy o bezpieczeństwie produktów, z których pobrano próbki oraz o braku zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

 

Źrodło: FAMMU/FAPA


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij