Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spotkanie PFPŻ z Krajową Radą Suplementów i Odżywek
24 kwietnia br. miało miejsce spotkanie członków PFPŻ z przedstawicielami Krajowej Rady Suplementów i Odżywek (KRSiO). Tematem spotkania było omówienie możliwości współpracy obydwu organizacji w zakresie opracowywania polskich przepisów (konkretnie rozporządzenia do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) związanych z projektem rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych

Przedstawiciele KRSiO uważają za niezbędne zawarcie w projektowanej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia delegacji dla ministra właściwego do spraw zdrowia do wydania rozporządzenia, które określałoby listę oświadczeń dozwolonych do stosowania na produktach zawierających substancje stosowane w żywności, suplementach diety i odżywkach, a nie będące witaminami i składnikami mineralnymi (które podlegają odrębnym regulacjom).

W celu ułatwienia ministrowi zdrowia sporządzenia takiej listy, a także określenia minimalnych i maksymalnych dawek zawartości tych substancji w produktach, KRSiO planuje powołanie rady niezależnych ekspertów, którzy m.in. na podstawie badań własnych oraz danych literaturowych, opracowaliby projekt takiego rozporządzenia.

Zawarta w rozporządzenie lista powinna być reprezentatywna. Ponieważ wachlarz substancji stosowanych do żywności, suplementów diety i odżywek jest w zasadzie nieograniczony i wchodzi tu wiele grup składników, opracowanie listy wymagałoby wieloletniej ciągłej pracy. Dlatego KRSiO kładzie nacisk na ogólne oświadczenia zdrowotne, których lista będzie z czasem modyfikowana za pomocą aneksów.

W wielu przypadkach postulaty KRSiO są zbieżne z interesami przemysłu żywnościowego, ponieważ niektóre substancje dodawane do suplementów i odżywek są stosowane również w żywności funkcjonalnej czy dietetycznej, czego przykładem może być np. aronia – stosowana w Polsce.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij