Podcasty EFSA pt. "Science on the Menu"

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uruchomił serię podcastów pod wspólnym tytułem „Science on the Menu”.

Dzięki tej nowej serii EFSA dołącza do innych europejskich instytucji wykorzystujących podcasty do nawiązywania kontaktu z konsumentami w Europie.

W pierwszym odcinku, dostępnym na różnych platformach, a także na stronie internetowej EFSA (https://www.efsa.europa.eu/en/podcast/episode-1-food-choices-beyond-gut-feelings), omówiono główne obawy Europejczyków związane z zakupami żywności wynikające z badania Eurobarometer 2022 na temat bezpieczeństwa żywności w UE (https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind).

 

Koszty żywności obciążają dziś Europejczyków bardziej niż kilka lat temu, a ceny stają się głównym czynnikiem wpływającym na zakupy żywności (na drugim miejscu czynnikiem decydującym o zakupie jest smak). Blisko połowa respondentów uważa, że ​​bezpieczeństwo żywności jest dla nich również ważne, a 41% obywateli UE uważa za pewnik, że kupowana przez nich żywność jest bezpieczna.

Główne tematy, o których europejscy konsumenci najprawdopodobniej słyszeli, to:

  • Dodatki do żywności
  • Pozostałości pestycydów w żywności;
  • Pozostałości antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie;
  • Choroby wykryte u zwierząt;
  • Zatrucie pokarmowe.

    W ramach badania zidentyfikowano również inne interesujące trendy, takie jak kwestia mikro-plastiku.

    Mniej osób interesowało się chorobami roślin, zastosowaniem nowej biotechnologii czy nanotechnologii w produkcji żywności.


    Na stronie internetowej EFSA udostępniono również interaktywną mapę, która pokazuje powyższe ustalenia i pokazuje, jak różnią się te różne obawy w całej UE.


    EFSAM