Podcasty EFSA pt. "Science on the Menu"
Dzięki tej nowej serii EFSA dołącza do innych europejskich instytucji wykorzystujących podcasty do nawiązywania kontaktu z konsumentami w Europie.
W pierwszym odcinku, dostępnym na różnych platformach, a także na stronie internetowej EFSA (https://www.efsa.europa.eu/en/podcast/episode-1-food-choices-beyond-gut-feelings), omówiono główne obawy Europejczyków związane z zakupami żywności wynikające z badania Eurobarometer 2022 na temat bezpieczeństwa żywności w UE (https://www.efsa.europa.eu/en/news/cost-concern-eu-consumers-food-safety-close-behind).
Koszty żywności obciążają dziś Europejczyków bardziej niż kilka lat temu, a ceny stają się głównym czynnikiem wpływającym na zakupy żywności (na drugim miejscu czynnikiem decydującym o zakupie jest smak). Blisko połowa respondentów uważa, że bezpieczeństwo żywności jest dla nich również ważne, a 41% obywateli UE uważa za pewnik, że kupowana przez nich żywność jest bezpieczna.
Główne tematy, o których europejscy konsumenci najprawdopodobniej słyszeli, to:
- Dodatki do żywności
- Pozostałości pestycydów w żywności;
- Pozostałości antybiotyków, hormonów lub sterydów w mięsie;
- Choroby wykryte u zwierząt;
- Zatrucie pokarmowe.
W ramach badania zidentyfikowano również inne interesujące trendy, takie jak kwestia mikro-plastiku.
Mniej osób interesowało się chorobami roślin, zastosowaniem nowej biotechnologii czy nanotechnologii w produkcji żywności.
Na stronie internetowej EFSA udostępniono również interaktywną mapę, która pokazuje powyższe ustalenia i pokazuje, jak różnią się te różne obawy w całej UE.