Nowy raport FAO: Kluczowe wnioski dotyczące bezpieczeństwa żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym
Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych (FAO) opublikowała najnowszy raport, który zawiera analizę zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w systemach produkcji żywności o obiegu zamkniętym.
W raporcie dogłębnie przeanalizowano cztery główne wymiary problemów:
- niedobór wody
- straty i marnotrawstwo żywności
- odpady opakowaniowe żywności
- efektywność użytkowania gruntów.
Transformacja w kierunku systemów rolno-spożywczych o obiegu zamkniętym przyczynia się do poprawy zrównoważonego rozwoju środowiska i zapewnienia potencjalnych korzyści dla zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego.
Istnieje jednak coraz więcej dowodów na to, że różne zanieczyszczenia mikrobiologiczne, chemiczne lub fizyczne mogą być wprowadzane i potencjalnie gromadzone podczas procesów o obiegu zamkniętym.
Rozwiązanie potencjalnych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności w gospodarce o obiegu zamkniętym będzie możliwe poprzez tworzenie przepisów prawnych, uświadamianie konsumentów i ukierunkowane badania. Wspólne działania wszystkich zainteresowanych stron będą kluczem do przekształcenia systemów rolno-spożywczych w celu osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju.