GLOBALG.A.P: Zrozumienie systemu i zmian tej certyfikacji może być kluczowe dla Twojego biznesu. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą ta certyfikacja

W 1997 r. powstał system zapewnienia bezpieczeństwa żywności nieprzetworzonej obejmujący produkcję roślinną, ogrodniczą, sadowniczą i zwierzęcą, początkowo znany jako EUREGAP.

Jest to standard międzynarodowy i dobrowolny. Powstał z inicjatywy sieci detalistów zrzeszonych w europejskiej organizacji EUREP, których inicjatywą było ustalenie jednolitych procedur oraz wspólnych standardów produkcji rolnej.


Bezpośrednio z tych celów wywodzi się nazwa tego standardu brzmiąca Good Agricultural Practice, tzn. Dobre Praktyki Rolnicze. Wraz z rozwojem standardu nazwa została zmieniona na GLOBALG.A.P.


Najważniejszymi założeniami standardu jest troska o najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności, prawidłowe oznaczenie, przechowywanie i stosowanie środków ochrony roślin.


GLOBALG.A.P. jest obecnie najbardziej rozpoznawalnym na rynku standardem bezpieczeństwa żywności dla gospodarstw rolnych.


Polecamy artykuł " System certyfkacji GLOBALG.A.P", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Aleksandra Jeleń, Product Development Manager SGS Polska Sp. z o.o.


W artykule:

  • Zmiany w wersjach standardu GLOBALG.A.P
  • Najważniejsze zmiany wymagań
  • Moduły GRASP - zmiany.

Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024:

https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


hops-3542602_1920