Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Szybkość spożywania posiłków a ryzyko rozwoju otyłości
W najnowszym wydaniu czasopisma Diabetologia (2013; vol. 56: str. 70–77) opublikowany został artykuł pt. „Impact of eating rate on obesity and cardiovascular risk factors according to glucose tolerance status: the Fukuoka Diabetes Registry and the Hisayama Study”

Celem opisanego w artykule badania była ocena zależności pomiędzy tempem jedzenia a ryzykiem występowania otyłości oraz zdarzeń sercowo-naczyniowych. Jest to pierwsze badanie, które ocenia wpływ tempa spożywanych posiłków na występowanie czynników ryzyka sercowo-naczyniowego u pacjentów z cukrzycą.

W badaniu wzięło udział 7275 Japończyków, w wieku ≥ 40 lat, których populacja obejmowała osoby z prawidłową glikemią na czczo, z nieprawidłową glikemią na czczo oraz osoby z cukrzycą.Uczestników badania podzielono na 4 grupy zgodnie z zadeklarowanym przez nich stopniem tempa spożywanych posiłków: wolnym, średnim, relatywnie szybkim i bardzo szybkim.

Zaobserwowano zależność występowania otyłości lub powiększonego obwodu w talii od tempa jedzenia, a mianowicie stopniowy wzrost częstości występowania tych cech wraz ze wzrostem tempa spożywanych posiłków, bez względu na stężenie glikemii. Ta zależność występowała także po uwzględnieniu takich parametrów, jak: wiek, płeć, zużycie energii, spożycie błonnika w diecie, palenie papierosów, spożywanie alkoholu oraz regularny wysiłek fizyczny.

Zaobserwowano również tendencję do wzrostu wartości ciśnienia tętniczego i poziomami lipidów w miarę wzrostu tempa spożywanych posiłków.

Wyniki badania sugerują, że tempo spożywanych posiłków ma wpływ na występowanie otyłości oraz czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i być może powinno być elementem branym pod uwagę przy modyfikacji leczenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy, a także redukcji masy ciała.

Źródło: Diabetologia 2013; 56: 70–77 (za Kurierem Diabetologicznym 1/2013)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij