Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kto zarabia, a kto traci na kwotach cukrowych?
Komunikat prasowy koalicji indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru

Dlaczego cukier jest taki drogi?

Jak podaje Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) w ubiegłym roku notowania cukru na światowych giełdach spadały. W Nowym Jorku surowiec ten w ciągu roku potaniał o 17 proc., a w Londynie  o 15 proc.

W UE natomiast, a w szczególności w Polsce ceny cukru nadal są bardzo wysokie i to pomimo dużej produkcji w kampanii 2011/2012 oraz  bardzo dobrych prognoz na rok gospodarczy 2012/2013. Jak szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja cukru w bieżącym roku gospodarczym w Polsce wyniesie 1850-1900 tys. ton. Niestety nie ma to wpływu na utrzymujące się wysokie ceny tego surowca, gdyż kwota produkcyjna jaka posiada Polska to tylko 1400 tys. ton. Czyli o 200 tys. ton za mało w stosunku do zapotrzebowania i aż o 500 tys. ton za mało w stosunku do możliwości produkcyjnych przemysłu cukrowniczego i polskiego rolnictwa.


Polacy płacą za cukier kilkakrotnie więcej niż Niemcy!

Wykreowany sztucznie deficyt powoduje, że producenci cukru windują jego ceny do absurdalnie wysokich poziomów, które w żaden sposób nie zbliżają się do ceny referencyjnej ustalonej na poziomie 404 € za tonę. Cena ta miała zostać osiągnięta w wyniku przeprowadzonej w 2006 r. reformy rynku cukru. W rzeczywistości w roku 2012 cena światowa cukru białego wynosiła 464 €/tonę, podczas gdy w tym samym czasie w UE - 708 €/tonę, a w Polsce sięgnęła nawet 820 – 850 €/tonę. Porównując siłę nabywczą polskich konsumentów i przedsiębiorstw, rzeczywista wartość tony cukru w Polsce była czterokrotnie wyższa niż dla konsumentów i producentów w Niemczech.


Straty konsumentów i przemysłu sięgają miliardów euro

Oznacza to, że w całej Unii konsumenci i przetwórcy przepłacili za cukier ok. 5 mld €, a w Polsce ok. 500 mln € czyli ponad 2 mld złotych.

Dlatego też uważamy za niezbędne z punktu widzenia interesów polskich konsumentów i konkurencyjności polskiej gospodarki uwolnienia rynku cukru poprzez zniesienie sztucznych ograniczeń produkcji od 2015 r. bo tylko takie rozwiązanie proponowane również przez Komisję Europejską może doprowadzić do poprawy i równowagi na rynku tego surowca.  Dalsze utrzymywanie obecnego systemu uważamy za wysoce szkodliwe zarówno dla użytkowników jak i polskiego cukrownictwa, którego potencjał produkcyjny jest znacząco wyższy od wyznaczonych urzędowo kwot. Sytuacja w której w sposób świadomy popiera się ograniczanie produkcji cukru celem uzyskania wysokich cen uważamy za niedopuszczalną, tak jak niedopuszczalne w gospodarce wolnorynkowej są zmowy cenowe. Popieranie takiej organizacji rynku należy uznać za szkodliwe gospodarczo i społecznie.


Rząd Polski wspiera koncerny cukrowe kosztem społeczeństwa i tysięcy polskich przedsiębiorców!

Zarówno przemysł przetwórczy, jak i indywidualni konsumenci czują się bardzo rozczarowani brakiem zdecydowanych działań ze strony Rządu Polskiego dla zmiany tej niekorzystnej sytuacji. W stanowisku Rządu Polskiego zapisano wyraźnie postulat zwiększenia kwot produkcyjnych do poziomu zapotrzebowania rynku. Niestety, Rząd Polski nie tylko jest przeciwny uwolnieniu rynku od roku 2015, ale również nie realizuje swojego własnego stanowiska i nie podejmuje kroków mających na zapewnienie odpowiedniej podaży cukru na rynek. Takie działanie uważamy za niedopuszczalną ochronę interesów 6 koncernów cukrowych w tym tylko jednego polskiego kosztem polskiego społeczeństwa i tysięcy przedsiębiorców.


Koalicja indywidualnych i przemysłowych użytkowników cukru
została zawiązana w roku 2012. Składa się z organizacji reprezentujących branże przemysłu żywnościowego oraz konsumentów. W skład koalicji wchodzą:

  • Rada Krajowa Federacji Konsumentów
  • Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców,
  • POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów  Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych,
  • Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków,
  • Krajowa Izba Gospodarcza „Przemysł Rozlewniczy"

Głównym celem działania koalicji jest doprowadzenie do zapewnienia stabilnego zaopatrzenia w cukier zarówno konsumentów jak i przetwórców po cenach wynikających z wolnego rynku, a nie ze sztucznie ograniczanej podaży tego surowca wynikającej z obecnej regulacji rynku. Koalicja popiera rozwój produkcji cukru w Polsce w oparciu o rodzimie zaplecze produkcyjne i doprowadzenie do pełnego wykorzystania potencjału produkcyjnego polskiego cukrownictwa i rolnictwa.

Dodatkowych informacji udzielają:

Andrzej Gantner – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, tel. 22 830 70 55, email: biuro@pfpz.pl

Marek Przeździak - POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych, tel.  22 646 55 75, email: sekretariat@polbisco.pl    

Aleksandra Frączak – Rada Krajowa Federacji Konsumentów, tel. 22 827 11 73

Do pobrania:


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij