Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W sezonie 2009/2010 liczba producentów mleka spadła o 11 proc.
Według najnowszych danych opartych o informacje Komisji europejskiej, opublikowanych przez niemieckich analityków z ZMB, w ubiegłym roku liczba aktywnych producentów mleka zmniejszyła się o ok. 100 tys. W całej Unii (EU-27), podczas sezonu 2008/2009 zarejestrowanych było 930 tys. producentów mleka, obecnie jest ich o 11% mniej (830 tys. rolników produkujących mleko) - informuje FAMMU/FAPA.

Stanowi to kontynuację długotrwałego procesu zmian w sektorze mlecznym Unii Europejskiej.

Do 2007 roku obserwowany był wzrost ilości producentów mleka. Dwa rozszerzenia UE w 2004 i w 2007 roku spowodowały, że liczba posiadaczy mlecznych kwot produkcyjnych w UE wzrosła ponad dwukrotnie, z ok. 500 tys. w 2004 roku do ponad miliona w sezonie 2007/2008. Natomiast w sezonie 2008/2009 łączna ilość producentów mleka w UE spadła do poziomu poniżej jednego miliona.

W krajach dawnej piętnastki (UE-15) w ciągu ostatnich dwóch lat liczba producentów spadła o 10%, w 10 nowoprzyjętych państwach redukcja z togo samego przedziału czasowego wynosiła ok. 20%. W tym samym czasie w Bułgarii i Rumunii z sektora mlecznego wycofało się ponad 30% producentów.

Rozbieżności w ilości producentów mleka w różnych regionach UE wpływają na kształtowanie wskaźnika średniej wielkość kwoty w przeliczeniu na jednego producenta, która względem średniej dla całej Unii jest ok. 4 razy wyższa dla 10 nowoprzyjętych państw członkowskich i o całe 30 razy wyższa w Rumunii i Bułgarii.

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij