Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nieznaczna korekta cen mleka na rynku światowym
Ostatnie tygodnie przyniosły niewielką korektę cen na światowym rynku mleka, szczególnie w przypadku mleka w proszku. W pierwszej połowie listopada br. odtłuszczone mleko w proszku (OMP) w portach Oceanii potaniało średnio o prawie 2 proc. do 2900-3200 USD/t. Przeciętne ceny mleka pełnego (PMP) utrzymały się na poziomie z końca października, tj. 3350-3650USD/t, zaś masła wzrosły o ponad 3 proc. do 4200-4800 USD/t. Powyższe oznacza, iż masło jest obecnie o około 20-30 proc. droższe niż przed rokiem, natomiast OMP o 6-11 proc. tańsze - informują analitycy BGŻ.

Spadkowa tendencja cen OMP może być przejściowym efektem sezonowego wzrostu podaży mleka w rejonie Oceanii. Rekordowe ceny na rynku masła wynikają natomiast przede wszystkim z utrzymującego się popytu na tłuszcz mleczny, podtrzymywanego dodatkowo rosnącymi na rynku globalnym cenami olejów roślinnych.

Z kolei obserwowane nieznaczne umocnienie EUR wobec USD (o ponad 1% w relacji tygodniowej), jakie nastąpiło na początku listopada, skutkowało nieco silniejszymi obniżkami cen przetworów mleczarskich na rynku europejskim. W pierwszej połowie bieżącego miesiąca OMP potaniało o ponad 5% do 2675-3000 USD/t, zaś PMP o prawie 3% do 3550-3775 USD/t. Co ważne, w bieżącym roku unijne mleko w proszku stało się konkurencyjne na rynku światowym -- w październiku było o prawie 3% tańsze od pochodzącego z rejonu Oceanii. To miedzy innymi, wraz z rosnącym popytem importowym w Azji, przyczyniło się do wzrostu sprzedaży OMP na rynki pozaunijne.

W okresie pierwszych ośmiu miesięcy wolumen eksportu odtłuszczonego mleka w proszku z UE-27 ukształtował się na poziomie 251 tys. t, tj. o prawie 90% wyższym niż w analogicznym okresie 2009 roku i jednocześnie najwyższym od 2005 roku.

Zważywszy jednak na ponad 10% zmniejszenie produkcji odtłuszczonego mleka w proszku w krajach Unii oraz wzrost przetwórstwa mleka w USA i Oceanii, w kolejnych miesiącach bardzo możliwe jest wyhamowanie wzrostowej dynamiki eksportu.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij