HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW Przypadek środków aromatyzujących zawierających aromat dymu wędzarniczego, który nadaje żywności zapach dymu: Art. 29
AROMATY
Przypadek środków aromatyzujących zawierających aromat dymu wędzarniczego, który nadaje żywności zapach dymu: Art. 29

Przypadek środków aromatyzujących zawierających aromat dymu wędzarniczego, który nadaje żywności zapach dymu: Art. 29

 

„ZAŁĄCZNIK III

NAZWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW

1. Bez uszczerbku dla pkt 2 środki aromatyzujące oznacza się określeniami

— »aromaty« lub bardziej szczegółową nazwą bądź opisem danego środka aromatyzującego, jeżeli składnik aromatyzujący zawiera środki aromatyzujące zdefiniowane w art. 3 ust. 2 lit. b), c), d), e), f), g) i h) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w i na środkach spożywczych (*),

— »aromaty dymu wędzarniczego« lub »aromaty dymu wędzarniczego produkowane ze ‘środka(-ów)

spożywczego(-ych) lub kategorii lub źródeł(-ła) żywności’ « (np. aromaty dymu wędzarniczego uzyskiwane z buku), jeżeli składnik aromatyzujący zawiera środki aromatyzujące zdefiniowane w art. 3 ust. 2 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 i nadaje żywności aromatu dymu.

2. Określenie »naturalny« w opisie środków aromatyzujących stosuje się zgodnie z art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1334/ 2008.

 
 

W wykazie składników obecność aromatu dymu wędzarniczego trzeba podać, jeśli:

- Żywność zawiera środek aromatyzujący składający się z aromatu dymu wędzarniczego zgodnie z definicją w Rozporządzeniu 1334/2008;

ORAZ

- Smak dymu jest rozpoznawalny w żywności.

 

 
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij