EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1842

Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1842 z dnia 20 października 2021 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Tekst mający znaczenie dla EOG)

C/2021/7460

OJ L 373, 21.10.2021, p. 76–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2021/1842/oj

21.10.2021   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 373/76


ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2021/1842

z dnia 20 października 2021 r.

zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w określonych produktach oraz na ich powierzchni

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 49 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego określono w części A załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

W ramach procedury udzielania zezwoleń na stosowanie środka ochrony roślin zawierającego substancję czynną flupiradifuron na powierzchni truskawek, oliwek stołowych, piżmianu jadalnego/ketmii jadalnej/okry, kalafiorów, brokułów, brukselki/kapusty brukselskiej, kapusty głowiastej, jarmużu, kalarepy, „sałat i warzyw sałatowych”, „szpinaku i podobnych liści”, „ziół i kwiatów jadalnych”, fasoli, grochu, ziaren rzepaku, nasion gorczycy i oliwek do produkcji oliwy złożono wniosek zgodnie z art. 6 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 w sprawie zmiany obecnych NDP dotyczących flupiradifuronu i jego głównego metabolitu kwasu difluorooctowego.

(3)

Zgodnie z art. 6 ust. 2 i 4 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 złożono wniosek dotyczący tolerancji importowych w odniesieniu do flupiradifuronu stosowanego w Stanach Zjednoczonych na owocach cytrusowych, owocach opuncji figowej/figach indyjskich, nasionach bawełny, kukurydzy cukrowej, jęczmieniu, kukurydzy, sorgo japońskim i pszenicy, w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie – na orzechach z drzew orzechowych, owocach ziarnkowych, winogronach, borówkach amerykańskich, „warzywach korzeniowych i bulwiastych”, pomidorach, papryce rocznej, oberżynach/bakłażanach, melonach, selerze, jadalnych nasionach roślin strączkowych, orzeszkach ziemnych/orzechach arachidowych, ziarnach soi zwyczajnej i chmielu, w Brazylii – na ziarnach kawy oraz w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej – na ziarnach kakaowych. Wnioskodawcy twierdzą, że dozwolone zastosowania tej substancji na wspomnianych uprawach w tych państwach skutkują pozostałościami przekraczającymi NDP wskazane w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005 w odniesieniu do flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego oraz że konieczne jest ustanowienie wyższych NDP, aby uniknąć barier handlowych w odniesieniu do przywozu tych upraw.

(4)

W kontekście tych wniosków wnioskodawca – w terminie określonym w rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/486 (2) – przedłożył Niderlandom, państwu członkowskiemu pełniącemu rolę sprawozdawcy, dodatkowe badania polowe nad roślinami uprawianymi zmianowo oraz badania żywienia zwierząt gospodarskich.

(5)

Zgodnie z art. 8 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wnioski te zostały poddane ocenie przez Niderlandy, a sprawozdania z oceny przekazano Komisji.

(6)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) dokonał oceny wniosków i sprawozdań z oceny, analizując w szczególności ryzyko dla konsumentów oraz, w stosownych przypadkach, dla zwierząt, i wydał uzasadnione opinie dotyczące proponowanych NDP (3). Urząd przekazał te opinie wnioskodawcom, Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.

(7)

W odniesieniu do flupiradifuronu w owocach ziarnkowych, melonach, pomidorach i chmielu Urząd stwierdził, że przedłożone dane są niewystarczające do ustalenia nowych NDP. W odniesieniu do flupiradifuronu w selerze nie można było wykluczyć obaw związanych z nadmiernym spożyciem. W odniesieniu do wszystkich pozostałych wniosków Urząd stwierdził, że spełniono wszystkie wymogi dotyczące danych oraz że zmiany NDP, o które wystąpili wnioskodawcy, są dopuszczalne z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumentów na podstawie oceny narażenia konsumentów przeprowadzonej dla 27 określonych grup konsumentów w Europie. Urząd wziął pod uwagę najnowsze informacje na temat właściwości toksykologicznych wspomnianych substancji. Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku dużej konsumpcji odnośnych produktów nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej.

(8)

W następstwie oceny dodatkowych badań polowych nad roślinami uprawianymi zmianowo i badań żywienia zwierząt gospodarskich Urząd zalecił podniesienie, obniżenie lub utrzymanie obecnych NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w roślinach uprawianych zmianowo i produktach pochodzenia zwierzęcego. W szczególności Urząd zaproponował obniżenie NDP flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń. Te NDP należy wyznaczyć w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 na dotychczasowych poziomach lub na poziomach określonych przez Urząd.

(9)

Na podstawie uzasadnionych opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(10)

Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu przeprowadzono konsultacje na temat nowych NDP z partnerami handlowymi Unii, a ich uwagi zostały uwzględnione.

(11)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(12)

Aby umożliwić normalny obrót produktami, ich przetwarzanie i konsumpcję, w niniejszym rozporządzeniu należy przewidzieć środek przejściowy dla produktów, które zostały wyprodukowane przed zmianą NDP i w przypadku których informacje wskazują, że utrzymany jest wysoki poziom ochrony konsumentów.

(13)

Należy przewidzieć odpowiednio długi termin przed rozpoczęciem stosowania zmienionych NDP, aby umożliwić państwom członkowskim, państwom trzecim i podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających ze zmiany NDP.

(14)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 w brzmieniu przed zmianami wprowadzonymi niniejszym rozporządzeniem stosuje się nadal w odniesieniu do flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń w przypadku produktów wyprodukowanych w Unii lub przywiezionych do Unii przed dniem 10 maja 2022 r.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

W odniesieniu do NDP dotyczących flupiradifuronu w liściach winorośli oraz kwasu difluorooctowego w kukurydzy, ziarnach kakaowych i wątrobie świń niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 10 maja 2022 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 października 2021 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodnicząca


(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Rozporządzenie Komisji (UE) 2016/486 z dnia 29 marca 2016 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości cyjazofamidu, cykloksydymu, kwasu difluorooctowego, fenoksykarbu, flumetraliny, fluopikolidu, flupiradifuronu, fluksapyroksadu, krezoksymu metylu, mandestrobiny, mepanipirymu, metalaksylu-M, pendimetalinu oraz teflutryny w określonych produktach oraz na ich powierzchni (Dz.U. L 90 z 6.4.2016, s. 1).

(3)  Sprawozdania naukowe EFSA są dostępne na stronie internetowej: http://www.efsa.europa.eu:

„Reasoned opinion on the setting of import tolerances, modification of existing maximum residue levels and evaluation of confirmatory data following the Article 12 MRL review for flupyradifurone and DFA” (Uzasadniona opinia dotycząca określenia tolerancji importowych, zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości oraz oceny danych potwierdzających w następstwie przeglądu NDP flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego zgodnie z art. 12). Dziennik EFSA 2020; 18(6):6133.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in rapeseeds/canola seeds and mustard seeds” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w ziarnach rzepaku i nasionach gorczycy). Dziennik EFSA 2020; 18(11):6298.

„Reasoned opinion on the modification of the existing maximum residue levels for flupyradifurone and DFA in okra/lady’s finger” (Uzasadniona opinia dotycząca zmiany obecnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości flupiradifuronu i kwasu difluorooctowego w piżmianie jadalnym/ketmii jadalnej/okrze). Dziennik EFSA 2021; 19(5):6581.


ZAŁĄCZNIK

W załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1)

w załączniku II dodaje się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu w brzmieniu:

Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)

Numer kodu

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP)  (1)

Kwas difluorooctowy

Flupiradifuron

(1)

(2)

(3)

(4)

0100000

OWOCE, ŚWIEŻE lub MROŻONE; ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH

 

 

0110000

Owoce cytrusowe

 

 

0110010

Grejpfruty

0,05

3

0110020

Pomarańcze

0,05

3

0110030

Cytryny

0,05

1,5

0110040

Limy/limonki

0,05

1,5

0110050

Mandarynki

0,05

1,5

0110990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0120000

Orzechy z drzew orzechowych

0,04

0,02

0120010

Migdały

 

 

0120020

Orzechy brazylijskie

 

 

0120030

Orzechy nerkowca

 

 

0120040

Kasztany jadalne

 

 

0120050

Orzechy kokosowe

 

 

0120060

Orzechy laskowe/Orzechy leszczyny pospolitej

 

 

0120070

Orzechy makadamiowe/Orzechy makadamii trójlistnej

 

 

0120080

Orzechy pekan

 

 

0120090

Orzeszki piniowe

 

 

0120100

Orzeszki pistacjowe

 

 

0120110

Orzechy włoskie

 

 

0120990

Pozostałe (2)

 

 

0130000

Owoce ziarnkowe

0,2

0,6

0130010

Jabłka

 

 

0130020

Gruszki

 

 

0130030

Pigwy

 

 

0130040

Owoce nieszpułki zwyczajnej

 

 

0130050

Owoc nieśplika japońskiego/Owoc miszpelnika japońskiego

 

 

0130990

Pozostałe (2)

 

 

0140000

Owoce pestkowe

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0140010

Morele

 

 

0140020

Czereśnie

 

 

0140030

Brzoskwinie

 

 

0140040

Śliwki

 

 

0140990

Pozostałe (2)

 

 

0150000

Owoce jagodowe i drobne owoce

 

 

0151000

a)

winogrona

0,15

3

0151010

Winogrona stołowe

 

 

0151020

Winogrona do produkcji wina

 

 

0152000

b)

truskawki

0,3

0,4

0153000

c)

owoce leśne

 

 

0153010

Jeżyny

0,07

1,5

0153020

Jeżyny popielice

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0153030

Maliny (czerwone i żółte)

0,07

1,5

0153990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154000

d)

pozostałe drobne owoce i jagody

 

 

0154010

Borówki amerykańskie

0,05

4

0154020

Żurawiny

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154030

Porzeczki (czarne, czerwone i białe)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154040

Agrest (zielony, czerwony i żółty)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154050

Róża dzika

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154060

Morwy (czarne i białe)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154070

Głóg włoski

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154080

Bez czarny

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0154990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0160000

Owoce różne z

 

 

0161000

a)

jadalną skórką

 

 

0161010

Daktyle

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161020

Figi

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161030

Oliwki stołowe

0,15

5

0161040

Kumkwat

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161050

Karambola

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161060

Szaron/Persymona/Kaki/Huma wschodnia

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161070

Czapetka kuminowa

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0161990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0162000

b)

niejadalną skórką, małe

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0162010

Kiwi (zielone, czerwone, żółte)

 

 

0162020

Liczi chińskie/Śliwka chińska

 

 

0162030

Marakuja/Męczennica jadalna

 

 

0162040

Owoc opuncji figowej/Figa indyjska

 

 

0162050

Caimito

 

 

0162060

Owoc hebanowca wirginijskiego/Owoc hurmy wirginijskiej

 

 

0162990

Pozostałe (2)

 

 

0163000

c)

niejadalną skórką, duże

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0163010

Awokado

 

 

0163020

Banany

 

 

0163030

Mango

 

 

0163040

Papaja

 

 

0163050

Granaty/Jabłka granatu

 

 

0163060

Czerymoja

 

 

0163070

Gujawa/Gruszla

 

 

0163080

Ananasy

 

 

0163090

Owoce chlebowca

 

 

0163100

Owoce duriana właściwego

 

 

0163110

Owoce flaszowca miękkociernistego/Owoce guanabany

 

 

0163990

Pozostałe (2)

 

 

0200000

WARZYWA, ŚWIEŻE lub MROŻONE

 

 

0210000

Warzywa korzeniowe i bulwiaste

 

 

0211000

a)

ziemniaki

0,2

0,05

0212000

b)

tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste

0,2

0,05

0212010

Maniok jadalny/Podpłomycz najużyteczniejszy

 

 

0212020

Kartofel słodki/Batat

 

 

0212030

Pochrzyn

 

 

0212040

Maranta trzcinowata

 

 

0212990

Pozostałe (2)

 

 

0213000

c)

pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego

0,4

0,9

0213010

Buraki

 

 

0213020

Marchew

 

 

0213030

Seler zwyczajny

 

 

0213040

Chrzan pospolity

 

 

0213050

Słonecznik bulwiasty

 

 

0213060

Pasternak

 

 

0213070

Korzeń pietruszki zwyczajnej

 

 

0213080

Rzodkiew zwyczajna

 

 

0213090

Kozibród porolistny/Salsefia

 

 

0213100

Brukiew/Karpiel

 

 

0213110

Rzepa biała/Rzepa jadalna

 

 

0213990

Pozostałe (2)

 

 

0220000

Warzywa cebulowe

0,15

0,01  (*1)

0220010

Czosnek

 

 

0220020

Cebula

 

 

0220030

Szalotka

 

 

0220040

Dymka/Cebula szczypiorowa i cebula siedmiolatka

 

 

0220990

Pozostałe (2)

 

 

0230000

Warzywa owocowe

 

 

0231000

a)

SolanaceaeMalvaceae

 

 

0231010

Pomidory

0,4

0,7

0231020

Papryka roczna

0,9

0,9

0231030

Oberżyny/Bakłażany

0,9

1

0231040

Piżmian jadalny/Ketmia jadalna/Okra

0,4

0,9

0231990

Pozostałe (2)

0,15

0,01  (*1)

0232000

b)

dyniowate z jadalną skórką

0,7

0,6

0232010

Ogórki

 

 

0232020

Korniszony

 

 

0232030

Cukinie

 

 

0232990

Pozostałe (2)

 

 

0233000

c)

dyniowate z niejadalną skórką

 

 

0233010

Melony

0,3

0,01  (*1)

0233020

Dynie olbrzymie

0,3

0,01  (*1)

0233030

Arbuzy

0,15

0,15

0233990

Pozostałe (2)

0,15

0,01  (*1)

0234000

d)

kukurydza cukrowa

0,2

0,05

0239000

e)

pozostałe warzywa owocowe

0,15

0,01  (*1)

0240000

Warzywa kapustne (oprócz korzeni warzyw kapustnych oraz oprócz kapustnych o młodych/drobnych liściach)

 

 

0241000

a)

kapustne kwitnące

0,7

0,6

0241010

Brokuły

 

 

0241020

Kalafiory

 

 

0241990

Pozostałe (2)

 

 

0242000

b)

kapustne głowiaste

 

 

0242010

Brukselka/Kapusta brukselska

0,4

0,09

0242020

Kapusta głowiasta

0,4

0,3

0242990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0243000

c)

kapustne liściowe

 

 

0243010

Kapusta pekińska/Kapusta petsai

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0243020

Jarmuż

0,6

5

0243990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0244000

d)

kalarepa

0,4

0,09

0250000

Warzywa liściowe, zioła, kwiaty jadalne

 

 

0251000

a)

sałaty i warzywa sałatowe

 

 

0251010

Roszpunka warzywna

0,3

6

0251020

Sałaty

0,2

6

0251030

Endywia o liściach szerokich

0,08

0,07

0251040

Rzeżucha i inne kiełki i pędy

0,3

6

0251050

Gorczycznik wiosenny

0,3

6

0251060

Rokietta siewna/rukola

0,3

6

0251070

Gorczyca sarepska

0,3

6

0251080

Warzywa o młodych/drobnych liściach (w tym gatunki warzyw kapustnych)

0,3

6

0251990

Pozostałe (2)

0,3

6

0252000

b)

szpinak i podobne liście

0,3

6

0252010

Szpinak

 

 

0252020

Portulaka pospolita

 

 

0252030

Boćwina

 

 

0252990

Pozostałe (2)

 

 

0253000

c)

liście winorośli lub podobne gatunki

0,04

0,01  (*1)

0254000

d)

rukiew wodna

0,08

0,07

0255000

e)

cykoria warzywna/cykoria liściasta/cykoria brukselska

0,08

0,07

0256000

f)

zioła, kwiaty jadalne

0,3

6

0256010

Trybula

 

 

0256020

Szczypiorek

 

 

0256030

Liście selera

 

 

0256040

Pietruszka – nać

 

 

0256050

Szałwia lekarska

 

 

0256060

Rozmaryn lekarski

 

 

0256070

Tymianek pospolity/Macierzanka tymianek

 

 

0256080

Bazylia pospolita i kwiaty jadalne

 

 

0256090

Liście laurowe/Wawrzyn szlachetny/Laur szlachetny

 

 

0256100

Estragon

 

 

0256990

Pozostałe (2)

 

 

0260000

Warzywa strączkowe

 

 

0260010

Fasola (w strąkach)

0,9

0,5

0260020

Fasola (bez strąków)

1

0,4

0260030

Groch (w strąkach)

0,9

0,5

0260040

Groch (bez strąków)

1

0,4

0260050

Soczewica

1

0,4

0260990

Pozostałe (2)

0,4

0,01  (*1)

0270000

Warzywa łodygowe

0,2

0,01  (*1)

0270010

Szparagi

 

 

0270020

Karczochy hiszpańskie

 

 

0270030

Seler

 

 

0270040

Fenkuł włoski/Koper włoski

 

 

0270050

Karczochy zwyczajne

 

 

0270060

Pory

 

 

0270070

Rabarbar

 

 

0270080

Pędy bambusa

 

 

0270090

Rdzenie palmowe

 

 

0270990

Pozostałe (2)

 

 

0280000

Grzyby, mchy i porosty

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0280010

Grzyby uprawne

 

 

0280020

Grzyby dzikie

 

 

0280990

Mchy i porosty

 

 

0290000

Algi i organizmy prokariotyczne

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0300000

JADALNE NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH

3

3

0300010

Fasola

 

 

0300020

Soczewica

 

 

0300030

Groch

 

 

0300040

Łubin biały

 

 

0300990

Pozostałe (2)

 

 

0400000

NASIONA I OWOCE OLEISTE

 

 

0401000

Nasiona oleiste

 

 

0401010

Siemię lniane

0,05

0,01  (*1)

0401020

Orzeszki ziemne/Orzechy arachidowe

0,06

0,04

0401030

Nasiona maku

0,05

0,01  (*1)

0401040

Ziarna sezamu

0,05

0,01  (*1)

0401050

Ziarna słonecznika

0,05

0,01  (*1)

0401060

Ziarna rzepaku

0,3

0,3

0401070

Ziarna soi zwyczajnej

0,7

1,5

0401080

Nasiona gorczycy

0,3

0,3

0401090

Nasiona bawełny

0,08

0,8

0401100

Nasiona dyni

0,05

0,01  (*1)

0401110

Nasiona krokoszu barwierskiego

0,05

0,01  (*1)

0401120

Nasiona ogórecznika lekarskiego

0,05

0,01  (*1)

0401130

Nasiona lnicznika siewnego

0,05

0,01  (*1)

0401140

Nasiona konopi siewnych

0,05

0,01  (*1)

0401150

Rącznik pospolity

0,05

0,01  (*1)

0401990

Pozostałe (2)

0,05

0,01  (*1)

0402000

Owoce oleiste

 

 

0402010

Oliwki do produkcji oliwy

0,15

5

0402020

Nasiona palm olejowych

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0402030

Owoce palm olejowych

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0402040

Puchowiec pięciopręcikowy/Drzewo kapokowe

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0402990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0500000

ZBOŻA

 

 

0500010

Jęczmień

0,8

3

0500020

Gryka zwyczajna i pozostałe zboża rzekome

0,3

0,01  (*1)

0500030

Kukurydza

0,1

0,02

0500040

Proso zwyczajne

0,3

0,01  (*1)

0500050

Owies zwyczajny

0,3

0,01  (*1)

0500060

Ryż siewny

0,3

0,01  (*1)

0500070

Żyto zwyczajne

0,3

0,01  (*1)

0500080

Sorgo japońskie

0,3

3

0500090

Pszenica zwyczajna

1,5

1

0500990

Pozostałe (2)

0,3

0,01  (*1)

0600000

HERBATY, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE, KAKAO I SZARAŃCZYN STRĄKOWY

 

 

0610000

Herbaty

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0620000

Ziarna kawy

0,2

1

0630000

Napary ziołowe z

 

0,05  (*1)

0631000

a)

kwiatów

0,1  (*1)

 

0631010

Rumian szlachetny/Rumianek rzymski

 

 

0631020

Ketmia szczawiowa

 

 

0631030

Róża

 

 

0631040

Jaśmin

 

 

0631050

Lipa

 

 

0631990

Pozostałe (2)

 

 

0632000

b)

liści i ziół

0,1  (*1)

 

0632010

Truskawka

 

 

0632020

Aspalat prosty

 

 

0632030

Ostrokrzew paragwajski

 

 

0632990

Pozostałe (2)

 

 

0633000

c)

korzeni

0,1  (*1)

 

0633010

Kozłek lekarski

 

 

0633020

Żeń-szeń

 

 

0633990

Pozostałe (2)

 

 

0639000

d)

wszelkich pozostałych części rośliny

 

 

0640000

Ziarna kakaowe

0,06

0,05  (*1)

0650000

Szarańczyn strąkowy/Chleb świętojański

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0700000

CHMIEL

0,3

4

0800000

PRZYPRAWY

 

 

0810000

Przyprawy nasienne

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0810010

Anyż/Anyżek/Biedrzeniec anyż

 

 

0810020

Kminek czarny/Czarny kmin

 

 

0810030

Seler

 

 

0810040

Kolendra siewna

 

 

0810050

Kmin rzymski

 

 

0810060

Koper ogrodowy

 

 

0810070

Koper włoski/Fenkuł włoski

 

 

0810080

Kozieradka pospolita

 

 

0810090

Gałka muszkatołowa

 

 

0810990

Pozostałe (2)

 

 

0820000

Przyprawy owocowe

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0820010

Ziele angielskie/pieprz angielski

 

 

0820020

Pieprz syczuański

 

 

0820030

Kminek zwyczajny

 

 

0820040

Kardamon malabarski

 

 

0820050

Jagody jałowca

 

 

0820060

Ziarna pieprzu (czarnego, zielonego i białego)

 

 

0820070

Wanilia

 

 

0820080

Tamarynd

 

 

0820990

Pozostałe (2)

 

 

0830000

Przyprawy korowe

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0830010

Cynamon

 

 

0830990

Pozostałe (2)

 

 

0840000

Przyprawy korzeniowe lub kłączowe

 

 

0840010

Lukrecja

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840020

Imbir lekarski (10)

 

 

0840030

Kurkuma

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0840040

Chrzan pospolity (11)

 

 

0840990

Pozostałe (2)

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850000

Przyprawy pączkowe

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0850010

Goździki

 

 

0850020

Kapary

 

 

0850990

Pozostałe (2)

 

 

0860000

Przyprawy ze słupków kwiatowych

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0860010

Szafran

 

 

0860990

Pozostałe (2)

 

 

0870000

Przyprawy z osnówki nasiona

0,1  (*1)

0,05  (*1)

0870010

Kwiat muszkatołowy

 

 

0870990

Pozostałe (2)

 

 

0900000

ROŚLINY CUKRODAJNE

0,02  (*1)

0,01  (*1)

0900010

Korzenie buraka cukrowego

 

 

0900020

Trzcina cukrowa

 

 

0900030

Cykoria podróżnik, korzenie

 

 

0900990

Pozostałe (2)

 

 

1000000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE

 

 

1010000

Towary z

 

 

1011000

a)

świń

 

 

1011010

Mięśnie

0,15

0,03

1011020

Tłuszcz

0,1

0,015

1011030

Wątroba

0,09

0,08

1011040

Nerka

0,2

0,09

1011050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,2

0,09

1011990

Pozostałe (2)

0,2

0,09

1012000

b)

bydła

 

 

1012010

Mięśnie

0,4

0,3

1012020

Tłuszcz

0,5

0,2

1012030

Wątroba

0,4

1

1012040

Nerka

0,5

1

1012050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

1

1012990

Pozostałe (2)

0,5

1

1013000

c)

owiec

 

 

1013010

Mięśnie

0,2

0,3

1013020

Tłuszcz

0,15

0,2

1013030

Wątroba

0,15

1

1013040

Nerka

0,3

1

1013050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

1

1013990

Pozostałe (2)

0,3

1

1014000

d)

kóz

 

 

1014010

Mięśnie

0,2

0,3

1014020

Tłuszcz

0,15

0,2

1014030

Wątroba

0,15

1

1014040

Nerka

0,3

1

1014050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,3

1

1014990

Pozostałe (2)

0,3

1

1015000

e)

koniowatych

 

 

1015010

Mięśnie

0,4

0,3

1015020

Tłuszcz

0,5

0,2

1015030

Wątroba

0,4

1

1015040

Nerka

0,5

1

1015050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

1

1015990

Pozostałe (2)

0,5

1

1016000

f)

drobiu

 

0,01  (*1)

1016010

Mięśnie

0,15

 

1016020

Tłuszcz

0,03

 

1016030

Wątroba

0,3

 

1016040

Nerka

0,02  (*1)

 

1016050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,02  (*1)

 

1016990

Pozostałe (2)

0,02  (*1)

 

1017000

g)

pozostałych zwierząt lądowych utrzymywanych w warunkach fermowych

 

 

1017010

Mięśnie

0,4

0,3

1017020

Tłuszcz

0,5

0,2

1017030

Wątroba

0,4

1

1017040

Nerka

0,5

1

1017050

Podroby jadalne (inne niż wątroba i nerki)

0,5

1

1017990

Pozostałe (2)

0,5

1

1020000

Mleko

 

 

1020010

Bydło

0,07

0,15

1020020

Owce

0,03

0,15

1020030

Kozy

0,03

0,15

1020040

Konie

0,03

0,01  (*1)

1020990

Pozostałe (2)

0,03

0,01  (*1)

1030000

Jaja ptasie

0,1

0,01  (*1)

1030010

Kury

 

 

1030020

Kaczki

 

 

1030030

Gęsi

 

 

1030040

Przepiórki

 

 

1030990

Pozostałe (2)

 

 

1040000

Miód i pozostałe produkty pszczele (7)

0,05  (*1)

0,05  (*1)

1050000

Płazy i gady

0,02  (*1)

0,01  (*1)

1060000

Bezkręgowe zwierzęta lądowe

0,02  (*1)

0,01  (*1)

1070000

Dzikie kręgowe zwierzęta lądowe

0,02  (*1)

0,01  (*1)

1100000

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – RYBY, PRODUKTY RYBNE I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE (8)

 

 

1200000

PRODUKTY LUB CZĘŚCI PRODUKTÓW UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PRODUKCJI PASZ (8)

 

 

1300000

PRZETWORZONE PRODUKTY SPOŻYWCZE (9)

 

 

2)

w części A załącznika III skreśla się kolumny dotyczące kwasu difluorooctowego i flupiradifuronu.


(*1)  Wskazuje granicę oznaczalności.

(1)  Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I.”


Top